facebook

reklama

a reklama nem elsősorban napi, recens aktualitásokat tárgyal, hanem a reklámproduktumok különféle halmazait elemezgeti változó, sokszor igen szubjektív, alkalmanként szakmai, de legfőképp egyfajta antropológiai attitűdből. van benne némi reklámszakma, edukációs szándék, de leginkább kultur/vizuálantropológiai vetület, jórészt ökörködés és vállaltan (ál)tudományoskodó (új "tudományág", a reklámantropológia paradigmájával eljátszadozva) magyarázatok, és végletesen szubjektív megjegyzések formájában. fiúblogja, az adakta, a logóra kattintva érhető el. mindkét blog szülőhelye a boldog emlékezetű napielet.hu blogmagazin, béke poraira.

Címkék

absolut (2) afrika (1) aids (3) állat (1) ambient (2) amerika (1) angyal (5) art (1) bacardi (2) biztosító (1) bor (20) büdös (5) buenos aires (1) dinoszaurusz (1) dohányzás (1) dugó (1) dugóhúzó (2) egér (1) ejtőernyő (1) fing (2) foci (2) fog (1) freud (1) gitár (2) hitler (1) horror (1) isten (1) japán (1) jesszus (3) jézus (1) kéz (1) kocsma (4) koton (4) krampusz (3) kuba (1) kutya (1) láb (1) lichtenstein (1) madár (1) meleg (1) múzeum (5) (6) ördögűző (1) orosz (2) papok (1) pezsgő (3) picasso (1) pisi (2) politika (1) reklámantropológia (5) reklámegyezés (12) rum (5) skót (2) smirnoff (2) sör (38) sörnyitó (2) sport (3) szagos (5) száj (1) szex (6) szovjetúnió (1) tánc (1) telefon (1) temetés (4) tequlia (1) thai (1) van gogh (1) viszki (9) vodka (10) zene (1) zoo (5) Címkefelhő

tequila, sexo, marijuana

 

fura 1 hely mexikó, vagy ahogy ők ejtik mehíkó. vannak ugye a maja, azték múlttal büszkélkedhető indiánok, a gazdasági-társadalmi elitet adó spanyol leszármazottak, a mindenféle kulturális koloncot magukkal hurcoló, nagyszámú és vegyes eredetű európai menekült-betelepült asszimilánsok és nem utolsósorban az északi nagy testvér gazdasági-politikai-kulturális kisugárzása. a 3 nagykutúrkör - az é-amerikai-jenki, az európai (nem csak a spanyol hidalgó!) és az indián hagyományok - metszéspontjában alakuló mexikói történelem és kultúra ezért igencsak elüt a többi latin-amerikai társadalmétól.
a jelentős európai (nem spanyol) hatásnak ugyan csak bizarr epizódja ferenc józsef császárunk és királyunk (már akinek) édesöccse mexikói császárrá koronázása és dicstelen bukása, avagy a világforradalom prófétájának idemenekülése és likvidálása. a tízes évek emiliano zapata vezette forradalma viszont a világtörténelem egyik első és igen nagy hatású anarchista felkelése volt (megteremtve egyúttal a bohém társadalmi bandita archetípusát is a "füves csótány" pancho villa személyében, előképeként minden xx. sz.-i romantikus terroristának che guevarától ulrike meinhofig nem véletlen, h mexikó az egyetlen lati-amerikai ország, ahol a polgárháború után helyi viszonyok közt stabil, liberális jellegű demokrácia tudott működni és a katonai junta ismeretlen fogalom (subcommandante marcosnak erről persze nyilván más a véleménye).
a viszonylagos társadalmi stabilitásnak és a multikulturális környezetnek eredménye a pezsgő, világszínvonalú művészeti termés, hogy csak frida kahlót, férjét d. riverat, orozcot vagy bunuel mexikói filmjeit említsük.

és mégis, mi az az első és egyetlen dolog, ami mexikóról hallva a legtöbb ember eszébe jut? a kék agavéból erjesztett pálinka, a tequila, mely mellesleg ugyanolyan területi védettséget élvez, mint alkohológiai reklámtanulmányaink első sztárja, a champagne (és társai). szóljon hát e rövid hét (tap-tara-tara-tap-tap) erről a valójában nem különösebben karakteres, de roppant divatos italról. (a másik nagy mexikói találmányról majd máskor)

a hagyományos kommunikáció szerint a tequila olyannyira nemzeti ital, a tradíciók fundamentális letéteményese, h igazi mexikói család elképzelhetetlen és a mexikói történelem érthetetlen nélküle.

 

reklama: csaladreklama: auto reklama: birkoz

 

 reklama: arnyek

 

persze a forradalmi hagyomány is része a tradíciónak, tequila nélkül ez sem megy

reklama: molotov

 

 és hogy a mai társadalmi problémák is megfogalmazódjanak, ím 1 remek kreatív a "mexikói álomról"

reklama: mexalom

 

 

 pezsgő3                                                                                                 tequila2

 

Címkék: tequlia

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reklama.blog.hu/api/trackback/id/tr492554015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása